XBAE

Δεν μπορούν να λείπουν από κανένα σπίτι

ΠΛΑΤΩΝ · ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ · ΟΜΗΡΟΣ · ΗΡΟΔΟΤΟΣ · ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ · ΑΙΣΩΠΟΣ · ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ · ΗΣΙΟΔΟΣ · ΞΕΝΟΦΩΝ · ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ · ΑΙΣΧΥΛΟΣ · ΣΟΦΟΚΛΗΣ · ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ · ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ · ΣΤΡΑΒΩΝ

ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Βάλτε στο σπίτι σας τα αιώνια έργα της Αρχαίας Ελλάδας στην ποιότητα που τους αξίζει. Αθάνατες χρυσότυπες εκδόσεις σε απίστευτα προσιτή τιμή
Με τα αυθεντικά αρχαία κείμενα Oxford και Harvard μαζί με σύγχρονες νεοελληνικές μεταφράσεις δίπλα στα αρχαία
ΠΛΑΤΩΝ

Απολογία Σωκράτους

Θεαίτητος

Κυκλοφορεί 25 Ιουλίου
Τιμή :

11,99

Απολογία Σωκράτους: Γραμμένη πιθανότατα το 397 ή 396 π.Χ., η Απολογία Σωκράτους είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και το μόνο στο οποίο ο ίδιος αναφέρει ότι ήταν παρών στο περιγραφόμενο γεγονός. Μετά από την κατηγορία που διατύπωσαν οι Άνυτος, Μέλητος και Λύκων εναντίον του Σωκράτη, ο φιλόσοφος εκφώνησε ουσιαστικά τρεις λόγους, επιχειρώντας τόσο να απολογηθεί όσο και να ανασκευάσει το κατηγορητήριο· το τρίτο μέρος του λόγου του αναφέρεται στην ψηφοφορία και στην ετυμηγορία του δικαστηρίου. Το πλατωνικό έργο αποτελεί ελεύθερη απόδοση του δικανικού λόγου που εκφώνησε ο Σωκράτης το 399 π.Χ. στο δικαστήριο της Ηλιαίας, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι δεν πίστευε στους θεούς της πόλης, αλλά εισήγαγε νέες θεότητες (καινά δαιμόνια) και διέφθειρε με τις διδασκαλίες του τους νέους.

Θεαίτητος: Γραμμένος το 368 ή 367 π.Χ, ο Θεαίτητος είναι ένας από τους διαλόγους της ώριμης περιόδου του Πλάτωνα με θέμα τη φύση της γνώσης. Εδώ ο Σωκράτης και ο νεαρός ακόμη Θεαίτητος, μετέπειτα επιφανής μαθηματικός, συζητούν τρεις ορισμούς της γνώσης: ως καθαρή αντίληψη, ως κρίση και ως αληθή κρίση με λόγο. Κανείς από αυτούς τους ορισμούς δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικός.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Οιδίπους

Τραχίνιαι

Κυκλοφορεί 1 Αυγούστου
Τιμή :

11,99

Οιδίπους Τύραννος: Ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, που πιθανώς διδάχτηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ., θεωρείται από πολλούς κριτικούς, μεταξύ των οποίων και ο Αριστοτέλης, ως η κορυφαία τραγωδία που έχει γραφτεί ποτέ. Κεντρική ιδέα του έργου, που βασίζεται στον θηβαϊκό δραματικό κύκλο, είναι η αντίληψη ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο του. Ο βασιλιάς της Θήβας Οιδίπους αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του προκατόχου του, Λαΐου, και να σώσει την πόλη από τον λοιμό που έχει ξεσπάσει ως θεία τιμωρία. Στην πορεία, ωστόσο, των ερευνών του, ανακαλύπτει ποιος είναι πραγματικά ο ίδιος: όχι μόνο είναι ο φονιάς του Λαΐου, αλλά επίσης ο δολοφόνος του πραγματικού του πατέρα του και σύζυγος της ίδιας του της μητέρας, Ιοκάστης. Ύστερα από την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται, εκλιπαρώντας για εξορία και ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών του.

Τραχίνιαι: Γραμμένη από τον Σοφοκλή τον 5ο αιώνα π.Χ, η τραγωδία Τραχίνιαι είναι κυρίως γνωστή για την αρνητική εμφάνιση του Ηρακλή και τον τραγικό του θάνατο ως αποτέλεσμα του δηλητηρίου με το οποίο είχε ποτίσει τον χιτώνα του η σύζυγός του Δηιάνειρα, θεωρώντας το εσφαλμένα ως ερωτικό φίλτρο, από ζήλια για τη νεαρή του ερωμένη Ιόλη.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Βίοι Παράλληλοι

Περικλής/Φάβιος Μάξιμος

Σόλων/Ποπλικόλας

Κυκλοφορεί 8 Αυγούστου
Τιμή :

11,99

Οι Βίοι Παράλληλοι, έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλούταρχου, αποτελεί μια σειρά από βιογραφίες διάσημων Ελλήνων και Ρωμαίων, διευθετημένες ανά ζεύγη, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στις κοινές ηθικές τους αξίες, στα επιτεύγματα αλλά και στις αποτυχίες τους. Στα περισσότερα από τα ζεύγη ακολουθεί σύγκριση των δύο προσωπικοτήτων.

Στο ζεύγος Περικλής – Φάβιος Μάξιμος συγκρίνονται ο σημαντικότερος ηγέτης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας (495-429 π.Χ.) και ο Ρωμαίος άρχοντας (260-203 π.Χ.) που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του τις αρετές του ηθικά ακέραιου πολίτη

Στο ζεύγος Σόλων – Ποπλικόλας συγκρίνονται ο κορυφαίος Αθηναίος νομοθέτης και ποιητής (639-559 π.Χ,),  που με το έργο του αναμόρφωσε την πόλη του, και ο Ρωμαίος πολιτικός (570-503 π.Χ.) που υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό του στην ειρήνη και στον πόλεμο.

Kυκλοφορούν ένα βιβλίο ανά εβδομάδα.

XBAE