XBAE

Δεν μπορούν να λείπουν από κανένα σπίτι

ΠΛΑΤΩΝ · ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ · ΟΜΗΡΟΣ · ΗΡΟΔΟΤΟΣ · ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ · ΑΙΣΩΠΟΣ · ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ · ΗΣΙΟΔΟΣ · ΞΕΝΟΦΩΝ · ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ · ΑΙΣΧΥΛΟΣ · ΣΟΦΟΚΛΗΣ · ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ · ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ · ΣΤΡΑΒΩΝ

ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Βάλτε στο σπίτι σας τα αιώνια έργα της Αρχαίας Ελλάδας στην ποιότητα που τους αξίζει. Αθάνατες χρυσότυπες εκδόσεις σε απίστευτα προσιτή τιμή
Με τα αυθεντικά αρχαία κείμενα Oxford και Harvard μαζί με σύγχρονες νεοελληνικές μεταφράσεις δίπλα στα αρχαία
ΠΛΑΤΩΝ
Πολιτεία Α’ Μέρος
Κυκλοφορεί 9 Απριλίου
Τιμή γνωριμίας :

3,99

Ο Σωκράτης και άλλοι εξέχοντες Αθηναίοι και ξένοι συνομιλούν με θέμα την έννοια της δικαιοσύνης και εξετάζουν κατά πόσο ένας δίκαιος άνθρωπος είναι πιο ευτυχής από έναν άδικο. Με αυτή την αφορμή, ο Πλάτων περιγράφει μια ιδεατή-ουτοπική πολιτεία, την «Καλλίπολη», όπου κυβερνούν οι φιλόσοφοι-βασιλείς (Α΄ μέρος)

ΠΛΑΤΩΝ
Πολιτεία B’ Μέρος
Κυκλοφορεί 23 Απριλίου
Τιμή :

11,99

Ο Σωκράτης και άλλοι εξέχοντες Αθηναίοι και ξένοι συνομιλούν με θέμα την έννοια της δικαιοσύνης και εξετάζουν κατά πόσο ένας δίκαιος άνθρωπος είναι πιο ευτυχής από έναν άδικο. Με αυτή την αφορμή, ο Πλάτων περιγράφει μια ιδεατή-ουτοπική πολιτεία, την «Καλλίπολη», όπου κυβερνούν οι φιλόσοφοι-βασιλείς (Α΄ μέρος)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Περί Ψυχής, Φυσιογνωμικά
Κυκλοφορεί 9 Μαΐου
Τιμή :

11,99

Περί Ψυχής: Καθιερώνοντας για πρώτη φορά την Ψυχολογία ως αυτοτελή επιστήμη, ο Αριστοτέλης αναλύει τις ψυχικές λειτουργίες, κυρίως από φυσική και βιολογική άποψη, με σκοπό να διερευνήσει την ουσία της ψυχής στα έμβια όντα, τη σχέση της με το σώμα και τις πέντε αισθήσεις, τα μέρη της και τις ιδιότητές τους, και, προκειμένου για την ανθρώπινη ψυχή, τη σχέση της με τη νόηση και τη συγκρότηση των γενικών εννοιών από τον νου.

Φυσιογνωμικά: Η φυσιογνωμική τέχνη στην Αρχαιότητα στηριζόταν στην ερμηνεία των εξωτερικών χαρακτηριστικών ως δεικτών για τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας περιγράφει, σε δύο διακριτά μέρη (θεωρητικό και πρακτικό-μεθοδολογικό), τις βασικές αρχές της φυσιογνωμικής, με στόχο τη βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από την κατανόηση των ψυχικών τάσεων και διαθέσεων των άλλων, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εξωτερικά τους γνωρίσματα.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ
Λυσιστράτη, Εκκλησιάζουσαι
Κυκλοφορεί 23 Μαΐου
Τιμή :

11,99

Λυσιστράτη: H κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη, που γράφτηκε και διδάχθηκε το 411 π.Χ., θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα και χαρακτηριστικότερα αντιπολεμικά έργα. Κεντρικό της θέμα η ερωτική απεργία που κήρυξαν οι γυναίκες της Αθήνας, με επικεφαλής τη Λυσιστράτη και με τη συνδρομή γυναικών από άλλες ελληνικές πόλεις, έχοντας ως στόχο να υποχρεώσουν τους άντρες τους να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, έναν στόχο που τελικώς επιτυγχάνουν ύστερα από μια σειρά ευτράπελων και κωμικών επεισοδίων.

Εκκλησιάζουσαι: Οι Εκκλησιάζουσαι είναι μια ακόμα πολιτική κωμωδία-σάτιρα, από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, όπου πρωταγωνιστούν οι γυναίκες. Εδώ η δυναμική και πανούργα Πραξαγόρα είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας εξέγερσης, με στόχο όχι την επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, όπως στη Λυσιστράτη, αλλά τον ριζικό μετασχηματισμό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, η Πραξαγόρα και οι ακόλουθοί της καταλαμβάνουν την Εκκλησία (Συνέλευση) του Δήμου, όπου κανονικά οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, και ψηφίζουν νόμο σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών, που επιβάλλουν την περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη.

ΠΛΑΤΩΝ
Συμπόσιον, Φαίδρος
Κυκλοφορεί 30 Μαΐου
Τιμή :

11,99

Συμπόσιον: Ο διάλογος ΣυμπόσιονΠερί Έρωτος) γράφτηκε από τον Πλάτωνα περί το 385 π.Χ., όμως ο χρόνος της διήγησης τοποθετείται στο 416 π.Χ., χρονιά που ο ποιητής Αγάθων νίκησε στους τραγικούς αγώνες στα Λήναια. Στο επινίκιο συμπόσιο παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης με τον μαθητή του Αριστόδημο (από τον οποίο προέρχεται η αφήγηση των γεγονότων), ο κωμωδιογράφος Αριστοφάνης, ο ιατρός Ερυξίμαχος, ο Φαίδρος, ο εραστής του Αγάθωνα Παυσανίας και ο παρορμητικός Αλκιβιάδης. Θέμα συζήτησης των συνδαιτυμόνων είναι η ανάπτυξη των περί έρωτος απόψεών τους. Αυτές παραδίδονται σε πέντε λόγους, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει εκείνος του Σωκράτη, που μεταφέρει τα όσα είχε ακούσει από τη φιλόσοφο Διοτίμα: πρόκειται για τη θεμελιώδη διατύπωση της πλατωνικής θεωρίας των Ιδεών που θέλει την ιδέα της Ωραιότητας να είναι ανώτερη από τα ωραία σώματα, τα οποία θεωρούνται απομιμήσεις του ιδεατού κάλλους.

Φαίδρος: Ο πλατωνικός διάλογος Φαίδρος, γραμμένος μεταξύ 386-367 π.Χ., διαδραματίζεται σε ένα σημείο της όχθης του Ιλισού, όπου ο Σωκράτης συζητά με τον νεαρό μαθητή του Φαίδρο, λαμβάνοντας αφορμή από έναν λόγο τον οποίο είχε απαγγείλει λίγο προηγουμένως στον δεύτερο ο ρήτορας Λυσίας. Το πρώτο μέρος του διαλόγου είναι αφιερωμένο στον έρωτα και το δεύτερο στη ρητορική.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Αθηναίων Πολιτεία, Ποιητική
Κυκλοφορεί 6 Ιουνίου
Τιμή :

11,99

Αθηναίων Πολιτεία:  Η Αθηναίων Πολιτεία, γραμμένη μεταξύ 330 και 322 π.Χ., αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περιγραφή του πολιτικού συστήματος της αρχαίας Αθήνας. Το έργο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κυρίως μια ιστορική αναδρομή μέχρι το 403 π.Χ., ενώ στο δεύτερο ο Αριστοτέλης περιγράφει φορείς της πόλης, όπως θεσμοθέτες, συντηρητές ιερών, οπλοποιούς, οδοποιούς, αγορανόμους, σιτοφύλακες, επιμελητές λιμένων κ.ά., καθώς και τους όρους πρόσβασης στα κοινά, στους δικαστές και τα δικαστήρια.

Περί ποιητικής:  Το έργο Περί ποιητικής είναι η παλαιότερη σωζόμενη πραγματεία για τη δραματική ποίηση, από την οπτική γωνία της λογοτεχνικής θεωρίας. Εδώ ο Αριστοτέλης περιγράφει την ποιητική τέχνη, χωρίζοντάς την σε στιχομυθία (στην οποία ανήκουν τα είδη της κωμωδίας, της τραγωδίας και του σατυρικού δράματος), σε λυρική και σε επική ποίηση. Το σωζόμενο βιβλίο της Ποιητικής ασχολείται πρωτίστως με την τραγωδία, τον ορισμό, τη λειτουργία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Οι τόμοι 2, 3 και 4 κυκλοφορούν ένας κάθε δύο εβδομάδες. 
Όλοι οι επόμενοι κυκλοφορούν ένας κάθε εβδομάδα.

XBAE