Τόμοι 61 έως 80

  • ΓΡΑΨΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
  • ΓΡΑΨΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
  • ΓΡΑΨΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

ΓΚΑΙΤΙΤΗΣ

Ο γκαιτίτης σχηματίζεται από την αποσάθρωση άλλων ορυκτών πλούσιων σε σίδηρο (μαγνητίτης και σιδηροπυρίτης). Είναι συνηθισμένο συστατικό των εύφορων εδαφών που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες. Αποτελεί το δεύτερο πιο άφθονο οξείδιο του σιδήρου μετά τον αιματίτη. Αποθέσεις αυτού του ορυκτού υπάρχουν και στον πλανήτη Άρη.

ΑΛΙΤΗΣ

Ο αλίτης είναι ένα πολύ κοινό και γνωστό ορυκτό, καθώς αποτελεί τη φυσική μορφή του αλατιού. Συναντάται συχνά διαλυμένος μέσα στο νερό της θάλασσας και σε εσωτερικές λίμνες ξηρών περιοχών. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στα τρόφιμα, καθώς και στη χημική βιομηχανία.

ΜΑΥΡΟΣ ΤΟΥΡΜΑΛΙΝΗΣ

Ο μαύρος τουρμαλίνης, γνωστός και ως «σορλίτης», αποτελεί τη μεγαλύτερη ποικιλία από το ορυκτό τουρμαλίνη. Έχει αποκλειστικά μαύρο χρώμα και δεν είναι ποτέ διαφανής ή ημιδιαφανής. Χάρη στους εντυπωσιακούς του κρυστάλλους αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ορυκτά μεταξύ των συλλεκτών.

ΑΛΒΙΤΗΣ

Ο αλβίτης σχηματίζεται σε πηγματίτες, σε υδροθερμικές φλέβες και σε πυριγενή πετρώματα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μεταμορφωμένα πετρώματα χαμηλού βαθμού μεταμόρφωσης, καθώς και σε ιζηματογενή πετρώματα. Οι λευκοί του κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται στην κατασκευή γυαλιού και κεραμικών και άλλοι ως ημιπολύτιμοι λίθοι.

ΦΘΟΡΙΤΗΣ

Ο φθορίτης είναι το ορυκτό με τη μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων. Έχει ανακαλυφθεί ότι μπορεί να υπάρχουν πολύχρωμες ζώνες ακόμη και στο ίδιο δείγμα. Συναντάται σε υδροθερμικές αποθέσεις και η σημαντικότερη ιδιότητά του είναι ο φθορισμός. Χρησιμοποιείται συχνά στη μεταλλουργική βιομηχανία ως συλλίπασμα του σιδήρου και του χάλυβα.

ΑΚΟΥΑΜΑΡΙΝΑ

Η ακουαμαρίνα είναι μια εντυπωσιακή γαλαζοπράσινη ποικιλία της βηρύλλου, ενός αρκετά ασυνήθιστου ορυκτού που σχηματίζεται σε πυριγενή είτε μεταμορφωμένα πετρώματα και σε υδροθερμικές φλέβες. Κατά την αρχαιότητα οι ναυτικοί την φορούσαν ως φυλαχτό. Σήμερα αποτελεί έναν ευρέως γνωστό πολύτιμο λίθο.

ΟΥΝΑΚΙΤΗΣ

Ο ουνακίτης είναι ένα μεταμορφωμένο πέτρωμα που συναντάται στα όρια σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών. Σχηματίζεται ως συνέπεια της αλλοίωσης του γρανίτη. Εξαιτίας των έντονων χρωμάτων του έχει μετατραπεί σε έναν αρκετά δημοφιλή και οικονομικό πολύτιμο λίθο. Χρησιμοποιείται επίσης ως οικοδομικό υλικό.

ΜΑΓΝΗΣΙΤΗΣ

Ο μαγνησίτης είναι ένα ανθρακικό ορυκτό του μαγνησίου με ίχνη σιδήρου, μαγγανίου, ασβεστίου ή κοβαλτίου τα οποία του προσδίδουν μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη μεταλλουργική βιομηχανία, την αεροδιαστημική και την κοσμηματοποιία. Το ορυκτό αυτό ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Μαγνησίας στην Ελλάδα.

ΡΟΔΟΧΡΩΣΙΤΗΣ

Ο ροδοχρωσίτης είναι ένα ανθρακικό ορυκτό του μαγγανίου που σχηματίζεται σε υδροθερμικές φλέβες μέσης θερμοκρασίας και σε κοιλότητες μεταμορφωμένων και ιζηματογενών πετρωμάτων. Τα δείγματα με καλά σχηματισμένους κρυστάλλους είναι αρκετά σπάνια, γι’ αυτό και έχουν μεγάλη αξία.

ΚΟΝΙΧΑΛΚΙΤΗΣ

Ο κονιχαλκίτης είναι ένα αρσενικικό ορυκτό. Ξεχωρίζει για το πράσινο χρώμα του και το βοτρυοειδές σχήμα του, το οποίο μοιάζει δηλαδή με ένα τσαμπί σταφύλι. Σχηματίζεται στις ζώνες οξείδωσης των πλούσιων σε αρσενικό κοιτασμάτων χαλκού. Ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο της νότιας Ισπανίας.

ΣΕΡΠΕΝΤΙΝΗΣ

Ο σερπεντίνης είναι μια ομάδα ορυκτών που περιέχουν πυρίτιο αναμεμειγμένο με ίχνη μαγνησίου, σιδήρου, νικελίου, αργιλίου, ψευδαργύρου ή μαγγανίου. Σχηματίζεται μέσω της υδροθερμικής μεταμόρφωσης και τα πιο σημαντικά μέλη του είναι ο αντιγορίτης και ο χρυσοτίλης.

ΕΠΙΔΟΤΟ

Το επίδοτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διακοσμητικά ορυκτά εξαιτίας των λαμπρών, μακρόστενων κρυστάλλων του, οι οποίοι συνήθως αλληλοσυνδέονται. Ξεχωρίζει για το πράσινο φυστικί χρώμα και την υαλώδη λάμψη του. Δεν χρησιμοποιείται ως βιομηχανικό ορυκτό, αλλά εκτιμάται ιδιαίτερα ως πολύτιμος λίθος.

ΤΑΡΑΜΙΤΗΣ

Ο ταραμίτης είναι ένα πυριτικό ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης. Τα πρώτα δείγματά του ανακαλύφθηκαν στο φαράγγι Βαλιταράμα της Ουκρανίας το 1925. Συνήθως έχει μικρό μέγεθος και καλά σχηματισμένους, πρισματικούς κρυστάλλους.

ΝΤΟΥΜΟΡΤΙΕΡΙΤΗΣ

Ο ντουμορτιερίτης είναι ένα ορυκτό με πρισματικούς κρυστάλλους. Συναντάται σε πετρώματα γενικής μεταμόρφωσης σε υψηλές θερμοκρασίες πλούσια σε αργίλιο, καθώς και σε πηγματίτες πλούσιους σε βόριο. Ξεχωρίζει για την ευρεία γκάμα χρωμάτων που εμφανίζει και χρησιμοποιείται στην κατασκευή πορσελάνης υψηλής ποιότητας

ΡΟΔΟΛΙΘΟΣ

Ο ροδόλιθος ανήκει στους γρανάτες, μιαο ομάδα πυριτικών ορυκτών με κόκκινο και μοβ χρώμα και όψη που μοιάζει με τους σπόρους του ροδιού. Συναντάται σε ιζηματογενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Λόγω της μεγάλης σκληρότητάς του, χρησιμοποιείται πολύ στην κοσμηματοποιία.

ΡΟΔΟ ΣΕΛΕΝΙΤΗ

Ο σεληνίτης είναι μια ποικιλία της ορυκτής γύψου που συναντάται με τη μορφή διάφανων κρυστάλλων ή συσσωματωμάτων επίπεδων κρυστάλλων με διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου. Στις ξηρές περιοχές το ορυκτό αυτό μπορεί να αποκτήσει εντυπωσιακά σχήματα λουλουδιών με ένθετους κόκκους άμμου.

ΚΥΒΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΥΡΙΤΗΣ

Ο σιδηροπυρίτης είναι ένα αργυρόχρωμο ορυκτό με μεταλλική λάμψη που σχηματίζει τέλειες κυβικές κρυσταλλικές δομές. Δημιουργείται μέσω υδροθερμικής μεταμόρφωσης χαμηλού βαθμού και ορισμένα δείγματά του μπορεί να φτάσουν σε μήκος μέχρι και τα 15 εκατοστά. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή θειικού οξέος.

ΜΑΛΑΧΙΤΗΣ + θήκη 5ης εικοσάδας

Ο μαλαχίτης είναι ένα βασικό ανθρακικό ορυκτό του χαλκού που σχηματίζεται στα μικρά βάθη του φλοιού της Γης. Ξεχωρίζει για το έντονο πράσινο χρώμα του, και τα περισσότερα δείγματά του έχουν σχήμα σταλακτίτη. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολύτιμων λίθων, γλυπτών και χρωστικών.

ΣΥΛΒΙΝΗΣ

Ο συλβίνης είναι ένα ορυκτό που σχηματίζεται ως συνέπεια της εξάτμισης του νερού στις αλμυρές λίμνες, στα ιζηματογενή αλατούχα στρώματα και στις ηφαιστειακές φουμαρόλες. Αποτελεί την κύρια πηγή ποτάσας, ενός σημαντικού συστατικού των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

ΓΑΛΗΝΗΤΗΣ

Ο γαληνίτης είναι το σημαντικότερο μετάλλευμα μόλυβδου στον κόσμο. Σχηματίζεται σε υδροθερμικές φλέβες μέσης θερμοκρασίας, σε μεταμορφωμένα πετρώματα, σε ηφαιστειακές αποθέσεις, σε πηγματίτες και σε ιζηματογενή πετρώματα. Τα δείγματα που περιέχουν ασήμι ονομάζονται αργυροφόρα.