Τόμοι 121 έως 140

  • ΓΡΑΨΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
  • ΓΡΑΨΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
  • ΓΡΑΨΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

ΛΑΠΙΣ ΛΑΖΟΥΛΙ γυαλισμένος

Ο λάπις λάζουλι είναι ένας πολύτιμος λίθος με πολύ χαρακτηριστικό κυανό χρώμα. Δεν θεωρείται ορυκτό αλλά μεταμορφωμένο πέτρωμα που αποτελείται από διάφορα ορυκτά. Χρησιμοποιείται ως πολύτιμος λίθος, ως χρωστική, ως διακοσμητικό στοιχείο και ως πρώτη ύλη στη γλυπτική.

ΑΙΜΑΤΙΤΗΣ γυαλισμένος

Ο αιματίτης είναι η ορυκτή μορφή του οξειδίου του σιδήρου. Θεωρείται το σημαντικότερο μετάλλευμα του σιδήρου λόγω της αφθονίας του. Αν και έχει υδροθερμική προέλευση, μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή κόκκινης χρωστικής και αντίβαρων για πλοία.

ΣΙΔΗΡΟΠΥΡΙΤΗΣ γυαλισμένος

Ο σιδηροπυρίτης είναι ένα όμορφο ασημόχρωμο ορυκτό με χημική σύσταση που αποτελείται από ένα άτομο σιδήρου και δύο άτομα θείου. Αυτό το χαρακτηριστικό του επιτρέπει να σχηματίζει τέλειους κυβικούς κρυστάλλους. Είναι γνωστός από την αρχαιότητα, και σήμερα χρησιμοποιείται ως μετάλλευμα του σιδήρου ή για την παραγωγή θειικού οξέος.

ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ γυαλισμένος

Ο αμέθυστος είναι μια μοβ ποικιλία χαλαζία που οφείλει το χαρακτηριστικό του χρώμα στην ακτινοβολία γ και στην παρουσία σιδήρου (και άλλων μετάλλων) στο κρυσταλλικό του πλέγμα. Σχηματίζεται σε ηφαιστειακά πετρώματα, σε υδροθερμικούς πόρους, ακόμα και σε κοιλότητες ιζηματογενών πετρωμάτων. Παρουσιάζει πλεοχρωισμό.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΣΒΕΣΤΙΤΗΣ γυαλισμένος

Ο ασβεστίτης είναι το μοναδικό κοινό πετρογενετικό ορυκτό που δεν είναι πυριτικό, αλλά ανθρακικό. Συναντάται πολύ συχνά στον φλοιό της Γης καθώς βρίσκεται σε ιζηματογενή, πυριγενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Χρησιμοποιείται ως οικοδομικό υλικό.

AΧΑΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ

Ο αχάτης της Μποτσουάνα σχηματίζεται κοντά στην πόλη Μπομπονόνγκ στην Μποτσουάνα (Αφρική). Οι λευκές λωρίδες του, που εναλλάσσονται με καφέ ή γκρίζες, του προσδίδουν μια μοναδική ομορφιά. Οι ορυκτολόγοι υπολογίζουν ότι τα δείγματά του έχουν ηλικία 140 με 180 εκατομμύρια έτη.

ΚΙΤΡΙΝΗΣ γυαλισμένος

Ο κιτρίνης είναι μια διαφανής, μακροκρυσταλλική ποικιλία χαλαζία που σχηματίζεται σε πλουτώνια πυριγενή πετρώματα και χρησιμοποιείται ως πολύτιμος λίθος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη κίτρον, ένα εσπεριδοειδές φρούτο που, όπως και αυτό το ορυκτό, έχει κίτρινο χρώμα.

ΑΠΑΤΙΤΗΣ γυαλισμένος

Ο απατίτης είναι μια ομάδα φωσφορικών ορυκτών με παρόμοια χημική σύσταση και φυσικές ιδιότητες. Μπορεί να ταγιαριστεί ως πολύτιμος λίθος ή σε καμπουσόν. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ορυκτών λιπασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής για ζώα.

ΑΒΕΝΤΟΥΡΙΝΗΣ γυαλισμένος

Ο αβεντουρίνης είναι μια ημιδιαφανής ποικιλία χαλαζία με άφθονα εγκλείσματα λεπιοειδούς σχήματος που του προσδίδουν διαφορετικά χρώματα, και ανακλούν το φως με έναν ιδιαίτερο τρόπο προκαλώντας ένα λαμπερό φαινόμενο που είναι γνωστό ως αβεντουρινισμός. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.